Skip to content

LUKA TOMIĆ: +SICANJE+ u Galeriji Karas

U utorak, 12.4.2022. u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) Luka Tomić otvara svoju samostalnu izložbu pod nazivom +SICANJE+.
Novonastali ambijentalni rad Luke Tomića prostor Galerije Karas pretvara u dnevnu sobu, imitirajući gostoprimstvo balkanskog domaćinstva u kojem je autor odrastao. Čin tetoviranja kršćanskih simbola, tj. sicanja ispunjen je drevnom tradicijom i narodnim običajima poput ispijanja kave ili rakije, poduprijet poviješću i stavljen u kontekst današnjice, željne mistike i simbolike.

U predgovoru Sara Mikelić ističe: “Inspiriran i potaknut bakinim potkožnim ornamentom na ruci, Luka Tomić nastoji kroz performativno tatauiranje temeljeno na razmjeni dobara rekreirati tradiciju karakterističnu kod katolika u središnjoj Bosni. Nakon pružanja čuvenog bosansko-hercegovačkog gostoprimstva u prvoj prostoriji uz prijatnu tursku kahvu ili domaću rakiju, performativno oživljavanje običaja sicanja nastavit će se u drugom dijelu galerijskog prostora. Magijski i ritualni aspekt samog čina potenciran je intimnošću ritualne sobe gdje će uz upotrebu igle i tinte Tomić bocanjem trajno modificirati kožu svojih gostiju, u ambijentu punom objekata od prirodnih materijala.”

Za sudjelovanje u happeningu možete se prijaviti putem sljedećeg linka. Odabir sudionika bit će nasumičan.
Za vrijeme trajanja izložbe Galerija Karas radit će po posebnom radnom vremenu, svakog dana od:
10 – 14 sati
18 – 22 sati

 

PREDGOVOR

 

Biografija:
Luka Tomić, rodom Hercegovac, rođen je 1995. u Njemačkoj. Nakon završene opće gimnazije u Velikoj Gorici 2014. godine je studirao na Grafičkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu(2014.-2018.). Od 2019. godine studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije(BA). Umjetničko izražavanje postiže pomoću crteža, ilustracije, grafike, performansa, instalacija i land arta te se bavi street artom i tetoviranjem. Također je sudjelovao na nekoliko grupnih izložbi i projekata u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložba će biti otvorena uz pridržavanje svih mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a možete ju pogledati u periodu od 12.4. do 16.4.2022.

 

Organizator: HDLU, uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba