Skip to content

LUCIJA KRIZMAN
MASTER OF VOIDS
Galerija Karas
3. – 15.5.2022.

U utorak, 3.5.2022. u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) Lucija Krizman otvara svoju samostalnu izložbu pod nazivom MASTER OF VOIDS.
Lucija Krizman se zagrebačkoj publici predstavlja prvi put od 2017. godine, od kada je aktivna na londonskoj umjetničkoj sceni, gdje pohađa Royal College of Arts. Krizman u svojoj novoj instalaciji Master of Voids, sačinjenoj od video radova i skulptura, predstavlja višegodišnji presjek radova nastalih u Londonu. Ambijent Galerije Karas postaje primordijalan, mjesto koje je svim bićima onoliko poznato koliko i mistično, ispoljavajući osjećaj povezanosti sa svime. Naslovna praznina ne vlada materijom, ona ju ispunjava i definira kao začelo egzistencije, a Lucija Krizman prikazuje njezinu esenciju. 

 

U predgovoru Marija Kamber navodi: “Lucija Krizman umjetnica je koja se izložbom Master of Voids u Galeriji Karas zagrebačkoj publici predstavlja prvi put nakon 2017. godine. Izložba je presjek radova nastalih u posljednje dvije godine školovanja na Kraljevskom umjetničkom koledžu (Royal College Of Arts) u Londonu. Master of Voids metaforičko je putovanje kroz mentalne krajobraze u kojima nastali radovi komentiraju unutarnja i vanjska događanja, u kojima se osobna sjećanja umjetnice susreću s vrelom književnih referenci, stvarajući ambijentalne instalacije na granici između stvari i tvari, na kojoj se stvaraju opipljive i nematerijalne spone. (…) 

Ključni aspekt njezina rada odnosi se na njegovu materičnost, gdje rad proizlazi iz propitivanja spojeva oblika i formi u hibridne tvorevine koje podsjećaju na svašta, ali u svojoj oblikovnosti nisu jasno definirani, nalazeći se i sami u jednom od propitivanih prostora između. Instalacija je sačinjena od videa i skulptura, delikatnih, organičkih formi u prostorima nepostojećeg vremena, koje van zuba vremena jednostavno postoje u primordijalnim jezerima nekih davnih ili pak daleko budućih vremena, a podsjećaju na minerale ili fosile pradavnih životinja koje ljudsko oko nikada prije nije vidjelo.“

PREDGOVOR

 

Biografija:
Lucija Krizman umjetnica je iz Zadra, Hrvatske. Trenutno se nalazi u Londonu gdje studira kiparstvo na Royal College of Art. Dobitnica je Frankopan školarine za izvrsne studente iz Hrvatske studirajući u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Sudjelovala je u izložbama diljem Europe, među kojima su istaknute “Art Biesenthal” u Berlinu (2019) , “I Object” online izložba u Freud Muzeju u Londonu (2021) i “In Sonora” Festival u Madridu (2022).

Izložba će biti otvorena uz pridržavanje svih mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a možete ju pogledati u periodu od 3.5. do 15.5.2022.

___

Platforma Karas Art Hub osmišljena je u svrhu razvijanja različitih pristupa prikazivanja, doživljaja i obrade umjetničkih djela prikazanih javnosti u zagrebačkoj Galeriji Karas, koja se publici predstavlja digitalnim sadržajima na web platformi galerije, uključujući 360° snimke postava i video minijature.