Skip to content

VANISHING POINT

CreArt rezidencija #ostanidoma i Karas Art Hub

U sklopu rezidencije #ostanidoma umjetnik Tin Dožić predstavlja Vanishing point, web stranicu koja mapira fizičke divljine na nelinearan način, kroz koji se šetač u digitaliziranim krajobrazima može gubiti, čeprkati, skretati, ne znajući se vratiti na već posjećeno mjesto, otkrivajući različite modalitete tehnoloških interpretacija krajolika kroz kojeg je umjetnik prošao (https://lutalastvo.cargo.site/landing-on-vanishing-point).

Vanishing Point zamišljen je kao digitalni labirint, web stranica vizualnih hiperlinkova čije je linearno čitanje nemoguće. Na taj način, svaki posjetitelj web stranice stvara svoj narativ njezinog sadržaja, a meandriranje kroz sam web postaje analogno hodanju nepoznatom stazom, sa svim mogućim skretanjima, obilascima i gubljenjima. Elementi weba su multimedijalni sadržaji, slike, skice, .gps tragovi, video radovi, zvuk i tekst a posjetitelji ih mogu razmještati po samoj stranici. Polazište za koncepciju ovog rada upravo je argument da u post-digitalnoj fotografiji nestaje perspektiva – točka nedogleda nestaje kao pojam, a sav prostor je sravnjen korištenjem ortogonalne projekcije. Kolažiranjem satelitskih snimki dobiva se hiperkarta – prikaz cijele planete u totalu. Upravo takav prikaz Zemlje dovodi i od njezine objektivizacije i otuđenja čovjeka od krajolika. Umjetnik propituje kako se, sukobljavanjem osobnih fotografija nastalih tijekom šetnji i satelitski snimki nastalih u tehnosferi, može u odnos dovesti tehnološku reprezentaciju krajolika s iskustvom bivanja u njoj. 

Rad Vanishing Point svojevrstan je uvod u istraživanje i akciju za rad Dromomania Adriatica, projekt u kojem će na jesen 2021. godine umjetnik pokušati prehodati rutu Via Adriatica (od Kamenjaka do Prevlake  – 1100km), koristeći geoinformacijske tehnologije tijekom puta u svrhu naglašavanja zamršenog odnosa ljudskog, tehnološkog i geološkog.

Projekt je nastao u sklopu rezidencije #ostanidoma, podržane u okviru projekta CreArt. S ciljem poticanja umjetničkog stvaranja u situaciji djelomice ograničenih mogućnosti za kulturni sektor, proizašlih novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom COVID-19 virusa, HDLU u okviru EU projekta CreArt po drugi put organizira rezidenciju #ostanidoma, s osnovnom premisom istraživanja različitih umjetničkih modela prezentacije u digitalnim sferama.