Skip to content

MELINDA ŠEFČIĆ

FRAGMENTACIJA

Fragmentacija je raskidanje neke cjeline u dijelove, odlomke, fragmente; za sobom povlači i značenja raspadanja i razdvajanja. Često ti pojmovi nose negativno značenje. No što kada je raspadanje i razdvajanje nužno? Što kada dođemo do te točke pucanja da nam ništa drugo i ne preostaje? Kada je vraćanje sebe na proste faktore jedino moguće, kada tvorničke postavke postanu jedini način (nove) (iz)gradnje.
Melinda Šefčić u svom novom radu bavi se problematikom identiteta — ja u svom tijelu i asimilacijom jedinke s novim životnim okruženjem — moje tijelo u svijetu. Univerzalna percepcija žene koja više nije mlada, a još nije ni stara, često se nalazi u nekom limbu. Nema više one lepršavosti i zabave koje mladost nosi, a mudrost se tek nazire. Što činiti onda? Kojem smjeru se okrenuti, kamo poći, za kojim postulatima se voditi?
Fragmentacija. Čini se jedino logičnim. Mora se rastaviti da bi se sastavila. No nakon rastavljanja postoji ona šansa, onaj trenutak kada se može odlučiti na promjenu redoslijeda ili funkcija fragmenata. Oni se mogu beskonačno mnogo okretati, pregledavati, suditi, prihvaćati ili odbaciti. Identitet, osobnost, jastvo se gradi, nije uklesano u kamenu. Proces gradnje tih fragmenata može biti duboko intiman, on testira granice svijesti i tjera umjetnicu na individualno iskustvo traganja za sobom kroz proces stvaralaštva. Fragmentacija identiteta umjetnice kroz proces stvaralaštva sada postaje struktura njezine egzistencije.
No njezin rad nije samo umjetničko stvaralaštvo, već i društveno angažirana akcija i reakcija koje dijeli s drugim ljudima, ne nužno umjetnicima, da bi se daljnjom fragmentacijom identiteta nastavila nova (iz)gradnja.
Sada se, nakon duljeg vremena, više godina, umjetnica vraća sebi kako bi se samorealizirala stvarajući novi niz radova; iako stilski i izrazom prepoznatljivo njezini, oni su njezin povratak korijenima, no nikako kretanje unazad, već stvaranje nove sebe.

Tena Razumović Žmara

Izložba je otvorena u periodu od 2. do 23.7.2024.

Radno vrijeme galerije:
Uto i sub: 10 – 13
Sri – pet: 16 – 20
Ned, pon i praznikom zatvoreno